Tajemnice grillowania, czyli jak robić to doskonale?

2018-06-07
Nie ma to, jak kiełbaska z grilla…

Wakacyjny sezon zbliża się wielkimi krokami! To czas wyjazdów – biwaków, kempingów, „działkowania” i odpoczynku. Pogoda wreszcie dopisuje, więc można zjeść coś na świeżym powietrzu. A chyba nic nie smakuje bardziej fantastycznie, jak świeżo ugrillowana kiełbaska czy karkówka! Cóż, nie wystarczy jednak samo wrzucenie mięsa na ruszt. Grillowanie to bowiem czynność, która wymaga odpowiedniej wiedzy. Trzeba się do takiego rodzaju gotowania odpowiednio przygotować! Musisz upewnić się, że masz odpowiednią podpałkę i węgiel – wbrew pozorom, dym z węgla potrafi nadać potrawom wyrazistości i smaku. To samo tyczy się grilla na… Balkonie. Cóż, nie każdy latem może bowiem pozwolić sobie na wypad za miasto. W przypadku grillowania osiedlowego, najlepszy będzie ten elektryczny – dzięki niemu, sąsiedzi nie będą źli o uciążliwy w mieszkaniu zapach dymu. Niezależnie od tego, z którego grilla i w jakich okolicznościach korzystasz, przygotowanie soczystej kiełbaski czy karczku wymaga odpowiedniej techniki i wiedzy.

Jak grillować doskonale?

Żeby przyrządzić smaczne mięsko z grilla, musisz używać węgla drzewnego (brykiet) lub drewna liściastych drzew. Nigdy nie rozpalaj grilla z gazet, kartonów czy malowanego drewna! Używaj również specjalnych podpałek bądź małych drewienek z drzew liściastych, żeby wytworzył się płomień. Przygotowane mięso piecz tylko i wyłącznie na wolnym ogniu – w przeciwnym wypadku, możesz je niechcący spalić. A wtedy, z aromatycznej kiełbaski zostaną same… Skwarki. Staraj się nie kłaść mięsa bezpośrednio na ruszt, tylko na specjalnych tackach – unikniesz smaku węgla. Nie piecz też zbyt długo mięsa, żeby nie wysuszyło się i nie straciło wartości odżywczych. Pamiętaj również o marynowaniu mięsa przed grillowaniem, nawet na kilka godzin. Karkówka, zamarynowana w ten sposób, będzie bardziej krucha i lepiej się ugrilluje!
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel