Rodzaje lodówek turystycznych

2018-07-03
Letnie wycieczki są przyjemne, jednak wysoka temperatura nie sprzyja utrzymaniu świeżego jedzenia. Chyba że zabierzemy ze sobą nowoczesny sprzęt. Zobaczmy, jakie rodzaje lodówek turystycznych dostępne są w sprzedaży i która będzie najlepsza dla nas.

Rodzaje lodówek turystycznych

Elektryczna
Lodówki elektryczne oprócz możliwości zasilania przez gniazdo samochodowej zapalniczki, posiadają również chłodzące wkłady, umożliwiające utrzymanie niższej temperatury podczas wycieczki na piknik lub plażę, gdy nie ma dostępu do źródła prądu.

Większość modeli lodówek elektrycznych wyposażonych jest w technologię termoelektryczną, która pozwala nie tylko na chłodzenie, ale również na grzanie, dzięki czemu lodówka nadaje się zarówno na wycieczki letnie, jak i zimowe.

Głównymi wadami tego typu lodówek jest ich cena oraz ciężar. Sprzęt ten jest niestety dosyć drogi, najtańsze kosztują ok. 200 zł i ważą (bez wyposażenia) ok. 7-10 kg.

Na gaz
Drugim typem lodówek turystycznych są sprężarkowe, czyli kompresorowe. W ich przypadku czynnikiem chłodzącym jest gaz.

Produkty te do chłodzenia wykorzystują amoniak. Można je także zasilać przez samochodową zapalniczkę. Charakteryzują się dobrą jakością chłodzenia, a ich główną wadą jest cena, gdyż koszt jednej lodówki wynosi zazwyczaj powyżej 1000 zł.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru lodówki turystycznej?

Pojemność
Pojemność najlepiej dobierać do indywidualnego zapotrzebowania. W sklepach dostępne są lodówki od pojemności 25 l do 50 l. Dla pary wystarczy mniejsza, jednak jeżeli wybieramy się na wycieczkę z całą rodziną, warto pomyśleć o większym sprzęcie.

Temperatura chłodzenia
Im większa rozbieżność temperatur, tym lepiej. Na rynku znajdują się lodówki turystyczne, oferujące możliwość przechowywania żywności w temp. zaledwie 7°C, są jednak również praktyczniejsze, umożliwiające regulację chłodzenia i obniżenie nawet do -20°C.

Lodówka turystyczna to ekwipunek, który na pewno przyda się podczas dalekich podróży, pikników lub wypadów na plażę. Podczas słonecznej aury, schłodzone jedzenie i picie dłużej zachowuje świeżość i lepiej smakuje, pozwalając nam w pełni cieszyć się wolnym czasem z bliskimi.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel