Jak grillować karkówkę?

2018-06-07
Karkówka musi być miękka!

Nie rzucaj mięsa pochopnie na ruszt. Najlepiej jest ją wcześniej odpowiednio zamarynować. Ważna będzie sól, która zatrzyma wodę w mięsie – nie będzie ono traciło cennych tłuszczy oraz nie skurczy się na grillu. Sól zmniejszy również odczuwanie goryczy, wynikającej np. z działania dymu bądź przypalenia. Podobnie do soli, działa ocet i sok z cytryny. Rozpuszczają część białek, więc karkówka jest bardziej miękka! Należy pamiętać, żeby składniki dodawać z umiarem, by nie stracić tekstury i smaku mięsa. Najlepiej więc zmieszać dany składnik z wodą. Jeżeli lubisz piwo, możesz zamarynować karkówkę w… Piwie! Pamiętaj, żeby jednak również nie przesadzać z jego ilością, bo cukier zawarty w piwie może gorzknieć lub się karmelizować. Do marynaty, dodaj zioła i przyprawy, jak rozmaryn, gorczyca bądź papryczka chili – spowolnią one utlenianie się tłuszczu. W sklepie kupisz też gotowe przyprawy ziołowe na grilla. Najlepiej marynować karkówkę przez co najmniej godzinę – a idealnie, jeżeli postoi w lodówce nawet całą noc.

Mięsko, hop – na ruszt!

Piecz je powoli. Pamiętaj o pilnowaniu temperatury, dorzucając węgiel lub podlewając go wodą. Kawałki karkówki co jakiś czas obracaj na ruszcie. Możesz też przypalać ją na bezpośrednim ogniu, ale to bardziej wysusza mięso. Jest też opcja pieczenia go nad węglami, jeżeli nie masz grilla z przykryciem, ale za to posiadasz regulację wysokości rusztu. W takim przypadku, najpierw grilluj mięsko na ostrym ogniu, a później dopiekaj w niższej temperaturze, podnosząc kratkę. Jaka metoda jest najlepsza? Cóż, ruszt z pokrywką zdecydowanie wygrywa, bo jej użycie normuje temperaturę na całej powierzchni grilla. Piecz karkówkę o grubości do 1cm, w czasie ok. 5-7 minut z każdej strony. Pamiętaj też o porządnym rozżarzeniu węgla lub brykietu i częstym obracaniu mięsa, a także zamienianiu miejscami jego kawałków – szczególnie, jeżeli nie posiadasz pokrywki. Najważniejsze jest jednak zadbanie o marynatę, bez której żadna karkówka nie ma szans na cudowną miękkość i smak!
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel