JESIENNE PRACE W WARZYWNIKU

2018-09-20
Jesienią nie chodzi w warzywniku o to, aby wyłącznie zebrać plony przed mrozem. Trzeba bowiem dokładnie przyszykować to miejsce na przyszły rok! Jak więc zadbać o to, by warzywnik był doskonale przygotowany do kolejnego sezonu?

Co zbierać w warzywniku?

Najlepiej zebrać jest warzywa, które uprawia się pod osłoną. Są to głównie ogórki, papryka oraz pomidory. Jeżeli chodzi o warzywa, najlepiej jest wykopać i następnie zebrać seler, marchewkę, buraki, cebulę oraz ziemniaki. W październiku możesz zacząć zbierać z kolei białą i czerwoną kapustę oraz kalafior. Pamiętaj, żeby oczyścić wszystkie warzywa! Są również takie, które możesz zostawić i zbierać nawet zimą. Wśród nich, wyróżnia się jarmuż, pietruszkę, brukselkę i por.

Usuwanie resztek pożniwnych

Wiadomo, że resztki po zbiorach należy usuwać. W tym celu, najlepiej będzie je zebrać i spalić, żeby nie nabawić się problemów przy uprawach w kolejnym sezonie. Jednak, jeżeli nie ma tam żadnych śladów choroby lub szkodników, możesz użyć tych odpadów do kompostownika.

Jak odchwaszczać warzywnik?

Musisz doprowadzić do tego, by ograniczyć populację niepożądanych roślin. Z zachwaszczeniem należy walczyć cały rok! Uważaj, by nie dopuścić do kwitnienia czy wykształcenia się nasion przez chwasty. Warto prowadzić walkę z chwastami aż do mrozów. Te chwasty, które nie zdążą wytworzyć nasion, będziesz mógł wykorzystać do utworzenia kompostowych pryzm.

Przekopywanie podłoża

Przekopanie ziemi warzywnika jest bardzo potrzebną rzeczą. Spulchnisz dzięki niemu glebę, a także usuniesz z niej już zaskorupioną powierzchnię. To doprowadzi do lepszej cyrkulacji powietrza. Dzięki przekopywaniu, pozbędziesz się również szkodników, żerujących w glebie – zginą one bowiem albo przez słońce, albo zostaną zjedzone przez ptaki.
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel