JESIEŃ I JEJ OWOCOWE SKARBY NATURY

2018-09-12
Często spotykasz na swojej drodze wiele dzikich owoców, rosnących w lesie, parku czy na łące. Dlaczego zapominasz więc o ich walorach? Rozejrzyj się wokół – natura sama ofiarowuje nam swoje hojne dary. Czasem wystarczy tylko po nie sięgnąć.

Pigwa, dereń i kalina – mniam, mniam!

Pigwę często pomylić można z pigwowcem. Jednak, owoc pigwowca jest mniejszy i znacznie kwaśniejszy. Pigwa to z kolei taka duża... Gruszka. Możesz ją jeść nawet na surowo! To cenne źródło magnezu, wapnia i żelaza, w dodatku świetnie działa na zmniejszanie wchłaniania się glukozy! Możesz miksować pigwę z innymi, jesiennymi owocami i zrobić z niej sok lub smoothie. Jesienną porą, świetna może okazać się nalewka lub konfitura z pigwy, lecząca przeziębienie! Dereń z kolei pomoże w leczeniu anemii, a także poprawi przemianę materii. Co prawda, owoce te mają spore pestki, ale zawsze możesz je… Ukisić! Z dereni otrzymasz smaczną oliwkę owocową, dżem, sok albo likier. Dereń zerwiesz już w październiku. Kalina z kolei zmniejsza zły cholesterol i pomaga w chorobach układu krążenia. Może nie pachnie zbyt pięknie, ale jest bardzo dobrym, jesiennym owocem. Pamiętaj jednak, aby nie jeść go na surowo! Dopiero w obróbce termicznej możesz zabić truciznę kaliny, np. robiąc z niej przetwory do słoików.

Niedoceniony, czarny bez

Szkoda, że tak wiele osób zapomina o jego cudownych właściwościach przeciwgrypowych! Sok z czarnego bzu obniża gorączkę, a także pozwala na odrywanie się kaszlu. Czarny bez ma również działanie moczopędne, a także wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi. Nie spożywaj go jednak w surowej postaci! Najkorzystniej będzie zrobić z niego przetwory takie, jak syrop, herbata, sok, powidło bądź nalewka. Naprawdę, pycha!

Dzika róża – czy nadaje się do spożycia?

Oczywiście! Dzika róża jest kopalnią witaminy C – zawiera jej więcej, niż rokitnik, kiwi, a nawet cytryna i pomarańcza! To świetny owoc na przeziębienie i wzmocnienie organizmu. Jedynym problemem są małe pestki, ciężkie do usunięcia i dalszej obróbki owoców – ale, dla chcącego nic trudnego! Z dzikiej róży możesz zrobić nalewkę, syrop, wino, przecier, a nawet konfiturę i dżem! Z kolei, suszone owoce dzikiej róży możesz zmielić i dodać do koktajlu warzywno-owocowego lub… Owsianki. Przekonaj się, że jesiennie skarby natury są naprawdę magiczne!
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel